
Aan de slag met uitdagingen
Klimaatburgermeester én dagvoorzitter Arieke van Liere opende de bijeenkomst. Met een trapje klom ze naar een (fictieve) appelboom. De boodschap? We hebben al veel laaghangend fruit geplukt, maar om bij de appels hoger in de boom – de uitdagingen van de energietransitie – te komen hebben we elkaar en slimme oplossingen nodig.
Daarna doken we de inhoud in met Carola Helmendach (programmamanager gebouwde omgeving RES), Bastiaan de Deckere (adviseur duurzame energie Provincie Zeeland) en Erwin Salemink (coördinator samenwerkende gemeenten). Via pitches en het panelgesprek deelden zij hun updates. Ook kregen mensen in de zaal de mogelijkheid om vragen te stellen. Martin Martins van Stedin gaf vervolgens een key note over de toekomst van het stroomnet. Stedin voert gesprekken met gemeenten om de netvisie te concretiseren en uit te voeren. Heb je hier vragen over? Neem dan vooral contact op met Martin via LinkedIn.
Inspiratie
De bezoekers gingen zelf aan de slag en in gesprek tijdens de inspiratiesessies. We organiseerden twee rondes over onderstaande onderwerpen:
1. Op weg naar aardgasvrije wijken met de Wijkuitvoeringsplannen
Meerdere Zeeuwse gemeenten maken plannen om kernen of wijken op termijn aardgasvrij te maken. Hoe ze dat aanpakken legde Joost Reedijk (Projectmanager Warmtetransitie, RES Zeeland) samen met collega’s van de gemeente Borsele en Hulst uit.
Bekijk de presentatie over aardgasvrije wijken.
2. Zon op Dak loket
Het Zon op Dak loket geeft bedrijven en VvE’s (gebouweigenaren) gratis advies over de mogelijkheden voor zonne-energie op hun dak. David Tolhoek (van Zon op Dak) vertelde tijdens deze sessie hoe dit advies er precies uitziet en hoe er wordt omgegaan met het volle net.
Bekijk de presentatie Zon op Dak.
3. Schone mobiliteit: laden & tanken
De transitie naar duurzame mobiliteit gaat gestaag door. Wat kunnen gemeenten en de provincie doen om deze transitie te (blijven) ondersteunen? En wat betekent dit voor de RES? Remi van Riet (projectleider Laadinfrastructuur, Provincie Zeeland) ging daarover het gesprek aan in zijn sessies. De feedback die hij ophaalde verwerkte hij in zijn presentatie, zie de laatste twee slides voor de aanbevelingen vanuit de zaal.
Bekijk de presentatie over mobiliteit.
4. Hoe voeg je natuur toe aan energieprojecten? Ervaringen uit Energietuin Assen
Kunnen nieuwe zonne- en windparken ook natuur toevoegen? En daarmee een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit? Martijn van der Glas (programmacoördinator Energietuinen, Natuur- en Milieufederaties) deelde tijdens zijn sessie ervaringen die hiermee zijn opgedaan in de Energietuin in Assen.
Bekijk de presentatie over energietuinen.
5. Woorden die werken voor de energietransitie
Duurzaamheid aansprekend maken, hoe doe je dat? Netcongestie en warmtetransitie klinken ingewikkeld. Hoe vermijd je jargon en weerstand, en krijg je mensen wél enthousiast? Jens van der Weele (Taalstrateeg) deelde psychologische technieken voor het ontwerpen van een effectieve boodschap en een handige checklist om direct mee aan de slag te gaan.
Bekijk de presentatie van Jens voor tips over woorden die werken voor de energietransitie.
