Isoleer je woning voordelig met het Zeeuws Isolatieprogramma! Woningeigenaren van een slecht geïsoleerde woning met energielabel D, E, F of G of vergelijkbaar kunnen nu eenvoudig en voordelig hun huis isoleren met subsidie uit het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP).

Zelf doen of laten doen?

ZIP is meer dan subsidie. Woningeigenaren maken de keuze op welke manier zij hun subsidie inzetten voor isolatie. Maken zij de keuze voor de inzet van een professioneel bedrijf voor hun isolatieproject of gaan zij zelf met doe-het-zelf bouwmateriaal aan de slag? Ook wanneer hulp of ondersteuning gewenst is, kunnen zij bij het Zeeuws Isolatieprogramma terecht.

Wat is het Zeeuws Isolatieprogramma?

Het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP) is een samenwerking van RES Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. Het is de invulling van het landelijke Nationaal Isolatieprogramma (NIP), waarvan het doel is om in heel Nederland, tussen nu en 2030, in totaal 2,5 miljoen woningen beter te isoleren. In Zeeland gaat het om ongeveer 29.000 woningen. Alle Zeeuwse gemeenten nemen deel aan het ZIP m.u.v. Schouwen-Duiveland. Zij hebben een eigen subsidieregeling.

Hoogte ZIP-subsidie

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het ingezette budget van de deelnemende gemeenten. Woningeigenaren kunnen rekenen op een flinke subsidie die varieert van maximaal € 1.700 tot € 2.050 per woning.

Wie komt in aanmerking voor ZIP-subsidie?

Eigenaar-bewoners van een woning met het lage energielabel D, E, F of G, waarvan de WOZ-waarde lager is dan de grens Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komen in aanmerking voor ZIP-subsidie. De NHG-grens is in 2023 €429.300 en in 2024 € 461.100. Is er geen energielabel, maar zijn er van de woning minimaal twee bouwdelen (dak, muur, vloer of glas) niet of slecht geïsoleerd, ook dan komt men in aanmerking voor subsidie.

ZIP is meer dan subsidie

Het ZIP is meer dan alleen subsidie. Woningeigenaren kunnen in de subsidieaanvraag aangeven op welke manier zij gaan isoleren. In de aanvraag kan een keuze gemaakt worden op welke manier je met subsidie gaat isoleren. De keuze is per gemeente verschillend en is afhankelijk van de modules die de gemeente heeft afgenomen.

Keuze in 4 verschillende manieren van subsidie

Woningeigenaren kunnen bij hun aanvraag aangeven wat zij willen isoleren en hoe zij de subsidie willen gebruiken voor isolatie. Zij maken een keuze uit de onderstaande opties:

  • Krijg advies en hulp bij het isolatieproject tot de uitvoering. Een isolatieadviseur komt langs en maakt een isolatieplan voor de woning. De uitvoering verloopt via een van de volgende opties.
  • Schakel een door de gemeente aangewezen professioneel bedrijf in. Naast subsidie krijgt de woningeigenaar inkoopvoordeel vanuit de Collectieve Inkoop
  • Kies een professioneel bedrijf naar eigen keuze
  • Doe-het-zelf. Woningeigenaren kunnen met goedgekeurde doe-het-zelf isolatiemateriaal van deelnemende bouwmarkten zelf aan de slag in hun woning.