De gemeente Reimerswaal is begonnen met de pilot van het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP). Dit is een samenwerking van RES Zeeland en de Zeeuwse gemeenten in een groot collectief subsidieprogramma. Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen tot €1.850 of €2.050 per woning, afhankelijk van de gemeente, om hen aan te moedigen hun huis te isoleren. Hierdoor besparen ze energie en hebben ze meer controle over hun energierekening.

Pilot gestart in Reimerswaal

De pilot begon in Reimerswaal, waar eigenaar-bewoners van woningen met energielabel D, E, F of G werden uitgenodigd om subsidie voor isolatie aan te vragen. Borsele volgt als volgende pilotgemeente in januari. De evaluatie van deze pilotgemeenten vindt op korte termijn plaats, met plannen om nog in de wintermaanden met de overige gemeenten te starten.

Op de foto’s: isolatieadviseur Andy van de Velde op bezoek in Yerseke voor een isolatieadvies. 

Wat is het ZIP?

Het Zeeuws Isolatieprogramma is de Zeeuwse invulling van het landelijke Nationaal Isolatieprogramma (NIP), waarvan het doel is om in heel Nederland, tussen nu en 2030, in totaal 2,5 miljoen woningen beter te isoleren. Bijna alle Zeeuwse gemeenten werken hieraan mee, behalve Schouwen-Duiveland, dat een eigen subsidieprogramma heeft.

Voor wie is het ZIP?

Eigenaar-bewoners van woningen met het energielabel D, E, F of G en een WOZ-waarde onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-grens komen in aanmerking voor ZIP-subsidie. De NHG-grens is € 429.300 in 2023 en is € 461.100 in 2024. Ook zonder definitief energielabel kan men in aanmerking komen als minimaal twee bouwdelen niet of slecht zijn geïsoleerd (dak, muur, vloer of glas).

Vier opties

Afhankelijk van de gemeente kunnen woningbezitters voor het uitvoeren van hun isolatieproject kiezen uit vier opties:

  1. Subsidie voor een door het programma aangewezen professioneel (bouw)bedrijf met inkoopvoordeel;
  2. Subsidie voor een zelfgekozen bedrijf;
  3. Subsidie voor doe-het-zelf isolatiemateriaal;
  4. Of deskundig advies en ondersteuning in het isolatieproces tot aan de uitvoering.

 

Een voordeel is dat de ZIP-subsidie gecombineerd kan worden met andere duurzame subsidies, zoals de landelijke ISDE-subsidie, waardoor isolatie nog voordeliger wordt.

Nieuwsoverzicht