De aanleg van het restwarmtenet in Hoek is uitgesteld. Er moet nog aanvullend onderzoek plaatsvinden voor een goed werkend, duurzaam en betaalbaar warmtenet. Het gaat nog wel een jaar duren voor er duidelijkheid is. In de tussentijd worden inwoners wel geholpen bij het verduurzamen van hun woningen.

Energiebespaarbox

Op donderdagavond 14 maart vond de startbijeenkomst plaats in de PKN-kerk aan de Langestraat 6 in Hoek. Er waren 46 belangstellenden aanwezig. Voor de kleine energiebesparende maatregelen kunnen de inwoners van het dorp Hoek zelf een gratis energiebespaarbox t.w.v. €250 samenstellen. Via een puntensysteem kunnen ze kiezen uit ledlampen, doorvoerstekkers, een tijdschakelaar, een deurveer, een brievenbusklep met borstel, tochtstrips, radiatorventilatoren, radiatorfolie, een radiatorontluchter, een thermometer voor in de koelkast of diepvries, een douchetimer, een waterbesparende douchekop en raamfolie. Een radiatorventilator met magneetsysteem maakt standaard onderdeel uit van de bespaarbox. Deze kan tot €180 per jaar besparen. Binnen twee weken bezorgt Dethon de energiebespaarbox aan huis.

Energieadvies op maat

Voor de grote energiebesparende maatregelen kunnen Hoekenezen zich opgeven voor een energieadvies op maat. Dit geldt zowel voor particuliere huurders als voor woningeigenaren. Een ambassadeur gaat samen met de huurder of de eigenaar door het huis om te bekijken hoe het huis energiezuiniger en comfortabeler gemaakt kan worden. Na het huisbezoek stelt de ambassadeur een rapport op met de geadviseerde maatregelen, de kosten en de mogelijke subsidies. De gemeente Terneuzen neemt de kosten van dit advies voor haar rekening.

Samen met de buren verduurzamen is goedkoper

Het energieadvies op maat is een unieke kans om zonder verplichtingen meer te weten te komen over het verduurzamen van een huis en de kosten daarvan. In de eerste plaats is het bedoeld om inzicht te geven. Inwoners bepalen zelf of en welke maatregelen ze laten uitvoeren. Nadat alle energie-adviesplannen in Hoek zijn gemaakt, wordt bekeken welke maatregelen samen met anderen uit de buurt kunnen worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan dak- of vloerisolatie. Als meerdere bewoners dit gelijktijdig laten doen, kan dit interessante kortingen opleveren. Daarnaast zijn er subsidies en leningen van het Rijk. Ook de gemeente Terneuzen heeft vouchers voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Inwoners kunnen tot wel € 3350 aan vouchers ontvangen.

Nieuwsoverzicht