Gemeenten staan voor een grote opgave. De Zeeuwse gemeenten zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de doelen uit de gebouwde omgeving van de RES 2.0. Hoe gaan zij te werk? En wat voor uitdagingen komen ze tegen? In deze rubriek laten we steeds een andere Zeeuwse gemeente aan het woord met een praktijkvoorbeeld. Deze keer: gemeente Sluis.

Justa van Hermon werkt als communicatieadviseur voor de gemeente Sluis. Ze vertelt over de enquete die ze onder inwoners hebben uitgezet:

“Een duurzame gemeente Sluis. Zo staat het in ons strategisch communicatie frame als ambitie. Dat is best wel wat. Maar het staat er toch echt. Zwart op wit. Wij veranderen niets aan die ambitie. Hoe we er komen passen we onderweg vast wél aan. De Transitievisie Warmte, straks het Warmteprogramma, zit vol in de uitvoering. Al met al, hoe weten wij dat we de juiste dingen doen? Wat vinden onze inwoners? Zijn ze enthousiast over de transitie, verduurzaming en zoeken ze alles zelf wel uit? Of is gemeentelijke hulp, uitleg en ondersteuning juist welkom? Dan is er ook nog een groep bewoners die het voorlopig allemaal aanziet. Uitdagingen genoeg!”

Integraal beleidsplan naar praktijk

Het integraal beleidsplan Duurzaamheid stelde de raad eind vorig jaar vast. Het uitvoeringsplan liep al. We wilden daarom graag weten wat er leeft onder inwoners als het gaat om duurzaam wonen. Reden om een online enquête uit te zetten. 

Allerlei vragen stelden we aan particuliere woningeigenaren.

Hoe woont u? Hoe oud is uw woning? Wilt u graag verduurzamen en regelt u dat vooral zelf of wilt u graag hulp? Waar haalt u de informatie vandaan? Weet u dat er verschillende subsidies zijn? Ook dat u voor het treffen van duurzame maatregelen geld kunt lenen tegen een lagere rente?

We kregen 125 volledig ingevulde vragenlijsten terug. 

Rode draad

Dat is niet representatief maar geeft ons wel beeld bij wat er leeft. De antwoorden en reacties gaven aan waar behoefte aan is en waar we moeten bijsturen in de uitvoering. We zagen een constructieve rode draad en voorzichtig positieve houding. Die willen we vasthouden en vooral uitbreiden. We gaven tien gratis energiescans weg aan degenen die de enquête volledig invulden. Die zijn inmiddels verloot. Aan de winnaars vroegen we of we contact met hen mogen houden. Zo krijgen we steeds meer zicht op wat energiescans opleveren voor onze bewoners. Ook wat ze ermee doen en wat zij ervaren na het treffen van duurzame maatregelen.  

Hun verhalen helpen en inspireren hopelijk andere inwoners! 

Nieuwsgierig naar de volledige vragenlijst en gegeven antwoorden?  

Bekijk het via deze link: Uitkomsten enquête Duurzaam wonen zijn binnen – Website gemeente Sluis 

Nieuwsoverzicht