Van visie naar actie
Sinds de oplevering van de RES 1.0 Zeeland in 2020 is er volop gewerkt aan verduurzaming. De RES 2.0 Zeeland borduurt voort op de afspraken uit de eerste versie, maar verschuift de focus naar een integraal energiesysteem. Naast grootschalige opwekking van zonne- en windenergie wordt er nu breder gekeken naar elektriciteit, de gebouwde omgeving en mobiliteit.
“Met deze RES 2.0 zijn we concreter in de doelen die we willen bereiken en op welke manier dat kan. Vanaf nu staat uitvoering dan ook centraal. Een belangrijke aanvulling ten opzichte van de RES 1.0 is de paragraaf over het energiesysteem. Namelijk, hoe zorgen we er voor dat vraag en aanbod van energie meer en meer in balans komen en dat het netwerk dat ook kan verbinden.” Jo Annes de Bat, voorzitter bestuurlijk kernteam RES Zeeland
Doelstellingen
De doelstellingen voor 2030 omvatten onder andere:
✅ 3 Terawattuur (TWh) aan hernieuwbare energie voor Zeeland, een bijdrage aan de landelijke doelstelling van 35 TWh.
✅ Een opwekcapaciteit van 700 MW windenergie, waarvan 601 MW al is gerealiseerd.
✅ Een opwekcapaciteit van 1000 MW zonne-energie, waarvan 687 MW reeds is gerealiseerd
✅ 50% minder aardgasverbruik ten opzichte van 1990
✅ 59000 woningen geisoleerd
De overige doelstellingen lees je in de RES 2.0, die hieronder te downloaden is.
Met de RES 2.0 Zeeland geven we invulling aan het Klimaatakkoord op Zeeuwse schaal. De RES 2.0 Zeeland draagt bij aan de doelstelling om in 2030 de CO2 uitstoot met 55% te reduceren.
Brede maatschappelijke betrokkenheid
De RES 2.0 is tot stand gekomen met uitgebreide input vanuit de samenleving. Zo vonden er Energiedialogen plaats waarin belanghebbenden hun inzichten en suggesties deelden. Daarnaast werden webinars, rondetafelgesprekken en livestreams georganiseerd om burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties te betrekken. Deze brede betrokkenheid heeft geleid tot een breed draagvlak voor de uitvoering van de energietransitie in Zeeland.
Vaststelling en volgende stappen
De definitieve RES 2.0 ligt nu ter vaststelling bij de provinciale staten, de gemeenteraden van de 13 Zeeuwse gemeenten en het algemeen bestuur van het waterschap.