Hij is al een tijdje af, maar nu is hij écht vastgesteld: alle gemeenteraden, Provinciale Staten en het Waterschap hebben ingestemd met de RES 2.0. Hiermee zet Zeeland een nieuwe stap richting een duurzamer en toekomstbestendig energiesysteem.

 

Maar wat betekent dit concreet voor Zeeland? Welke keuzes zijn gemaakt en wat zijn de belangrijkste uitdagingen? Hierover spreken we met Jo-Annes de Bat, gedeputeerde Energie en voorzitter van het bestuurlijk kernteam van de RES. 

Wat betekent de vaststelling van de RES 2.0 voor Zeeland? 

“We zijn er weer in geslaagd om Zeeuwsbreed tot afspraken te komen. Samen met veel partijen en mensen hebben we besproken wat belangrijk is en vooral hoe we de uitvoering gaan doen. De doelen zijn niet veel veranderd, maar we gaan nu echt op volle kracht de uitvoering in.” 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de RES 1.0 en de RES 2.0?

“Er zijn eigenlijk twee belangrijke verschillen. Ten eerste hebben we veel meer gekeken naar het totale energiesysteem: dus hoe we verduurzamen met elektriciteit, warmte, waterstof – noem het maar op. Dat is een grote verandering: we nemen het hele energiesysteem van Zeeland in ogenschouw. 

Daarnaast speelt het probleem van netcongestie. Dat dwingt ons om veel gerichter met lokale oplossingen aan de slag te gaan, zoals energiehubs en de aanpak op bedrijventerreinen.” 

Foto van Jo Annes de Bat tegen een stenen muur
Netcongestie dwingt ons om veel gerichter met lokale oplossingen aan de slag te gaan, zoals energiehubs en de aanpak op bedrijventerreinen. Jo Annes de Bat, gedeputeerde en voorzitter RES Zeeland

Hoe worden maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners betrokken? 

“Op allerlei manieren. Gemeenten moeten aan de slag met wijkgerichte plannen, voor de verduurzaming op wijkniveau. Het Zeeuwse Isolatieprogramma is ook heel gericht op de betrokkenheid van inwoners. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we het belang van verduurzamen steeds weer onder de aandacht brengen bij de inwoners van Zeeland. We moeten informatie en nieuws actief bij hen brengen. Communicatie en participatie zijn een cruciaal onderdeel van de RES.” 

Wat gaat er goed in Zeeland als je kijkt naar de doelen van de RES? 

“In Zeeland hebben we vrij vlot de 3 terawattuur wind- en zonne-energie gerealiseerd. Daarnaast hebben we de focus gelegd op zonnepanelen op daken van grootverbruikers, met het Zon op Dak-loket. Dat is iets wat we gezamenlijk goed uitrollen en een voorbeeld is voor de rest van het land. 

Verder is het Zeeuws Isolatieprogramma een mooi voorbeeld. En we zorgen ervoor dat verduurzamen overal aandacht krijgt, bijvoorbeeld door mee te doen aan de Week van de Duurzaamheid, waarbij we ook op scholen komen.” 

Welke uitdagingen voorzie je bij het behalen van de doelen van de RES 2.0 en hoe worden deze aangepakt? 

“Netcongestie is een grote uitdaging, het stroomnet loopt vol. Daarnaast veranderen landelijke regelingen, zoals de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen, subsidies voor elektrisch rijden en de aanschaf van warmtepompen. Als die worden afgebouwd, wordt het lastiger om inwoners mee te krijgen in de verduurzaming. 

Ook natuurwetgeving speelt een rol: woningisolatie loopt vertraging op omdat er eerst onderzoek moet worden gedaan naar vleermuizen en vogels. Er zijn voortdurend uitdagingen en opgaven waar we stappen in moeten zetten om uiteindelijk de doelen te halen.” 

Nieuwsoverzicht