“Netcongestie gaan wij niet oplossen, maar bedrijven helpen om op korte termijn het stroomnet slimmer te gebruiken: dát gaan we wel doen.” Daniel Peyron is duidelijk over wat de taak is van de nieuw opgerichte ‘Taskforce Zeeuwse Netoplossingen’. We spreken met de programmamanager af om hem te vragen naar de plannen van de taskforce en de relatie met de RES.

De Taskforce Zeeuwse Netoplossingen in het kort:

🚀 De taskforce is begin dit jaar opgericht om Zeeuwse ondernemers te ondersteunen bij stroomnetuitdagingen.

💪 Aan tafel zitten vertegenwoordigers van Provincie Zeeland, netbeheerders Stedin en TenneT, werkgeversorganisatie VNO-NCW, Impuls Zeeland, havenbedrijf North Sea Port en de Zeeuwse gemeenten.

⚡️ De taskforce rapporteert aan de Zeeuwse Energieraad.

📩 Contact opnemen met de taskforce? Stuur Daniel een bericht of vul het contactformulier in op de website.

Kartrekker met kennis

Als Daniel vertelt over zijn eerdere werkervaring, dan snappen we maar al te goed dat hij de kartrekker van de taskforce is. Of het nu gaat om warmtenetten, een isolatieprogramma, netbeheer of een ander onderwerp dat de energietransitie raakt: de kans is de kans groot dat de – van origine – Fransman er al ervaring in heeft. “Ik heb een achtergrond in energietechniek”, legt hij uit. “Tweeëntwintig jaar geleden verhuisde ik naar Nederland. Sindsdien heb ik bij zowel overheden als netbeheerders projecten opgestart die een duidelijke link hebben met de energietransitie. Een paar voorbeelden zijn de bouw van een energiecentrale, het opzetten van een programma voor datagedreven netbeheer, het starten van een soortgelijke taskforce in de Provincie Brabant en het coördineren van de warmtetransitie in de RES-regio Eindhoven. Nu ik sinds twee jaar in Middelburg woon, voelt het goed om voor Zeeland aan de slag te zijn.”

Van knelpunt naar oplossing

Het doel van de taskforce is om bedrijven te helpen die tegen problemen aanlopen door het volle stroomnet. “We gaan met ze in gesprek en brengen de knelpunten in kaart”, legt Daniel uit. “Daarna onderzoeken we per knelpunt welke mogelijke oplossingen er zijn. We kijken dan bijvoorbeeld naar opslagmogelijkheden voor energie of het oprichten van ‘energy hubs’ waarin bedrijven onderling elektriciteit kunnen uitwisselen. Op dit moment loopt er een project in Tholen, maar ook op Arnestein in Middelburg en de Poel in Goes zijn concrete projecten in zicht. We zien dat bedrijven ons goed weten te vinden en dat als we de juiste partijen bij elkaar brengen er een hoop mogelijk is.”

Bijdragen aan RES-doelstellingen

We vragen Daniel natuurlijk ook naar de link met de RES. Hoe ziet hij die relatie? Daniel: “In de RES staan duidelijke duurzame energiedoelen voor Zeeland. Met de taskforce hopen we daar natuurlijk flink aan bij te dragen. Het zou zonde zijn als de snelheid waarmee de afgelopen jaren aan deze doelen is gewerkt, stagneert door het volle stroomnet. Bovendien is het belangrijk om van elkaar te weten waar we mee bezig zijn. Om die reden is Han de Groot (bedrijfscontactfunctionaris/beleidsmedewerker bij Gemeente Terneuzen) bij de taskforce aangesloten. Hij is de ‘linking pin’ met het duurzaamheidsoverleg van de Zeeuwse gemeenten.”

Doorgaan!

De komende tijd is er genoeg te doen voor de taskforce. Daniel houdt van die uitdaging, maar benadrukt dat de taskforce een tijdelijk orgaan is wat, als het goed is, zichzelf overbodig gaat maken. “We gaan samenwerkingen op gang brengen, kennis toegankelijk maken, successen delen en projecten aanjagen. Als dat staat, zij wij niet meer nodig. Tot die tijd doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat bedrijven door kunnen gaan.”

Save the date

Zet woensdag 22 mei alvast in je agenda, want die dag is er een bijeenkomst voor ondernemers over netcongestie in Zeeland bij CineCity in Vlissingen. Meer info vind je op de website van Impuls Zeeland.

Nieuwsoverzicht