
Veere doet het zelf
De gemeente Veere was vlot met het plaatsen van de vleermuiskasten. Wat was het recept van deze snelle aanpak? Een ecoloog wees de locaties aan. Dat waren zoveel mogelijk panden waar de gemeente zelf zeggenschap over heeft en dat maakte het makkelijk. Ook adviseerde de ecoloog welke vleermuiskraamkasten gekocht konden worden. De aankoop deed de gemeente zelf. Net als het monteren, via de buitendienst. Door de korte lijntjes verliep dit proces heel soepel. Het is nu afwachten wanneer de vleermuizen de kasten gaan betrekken. Dat kan tot twee jaar duren. De gemeente gaat dit monitoren met onder andere fysieke controles (rondom schemering).
De komende tijd komen er nog meer 53 vleermuiskasten bij. Daar zijn tevens (panden van) bewoners voor nodig. De aanpak daarvoor zal daarom iets anders zijn.
Basisschoolleerlingen op pad met ecoloog
Vleermuiskasten zijn niet alleen interessant voor vleermuizen maar hebben ook een educatief karakter. Basisscholen in de gemeente Veere krijgen een educatief pakket aangeboden. Groep 7/8 mag op pad met de ecoloog naar de vleermuiskast en het is mogelijk om een leskist via Terra Maris te lenen.
Waarom vleermuiskasten?
De ministeries van BZK en LNV, IPO en de VNG hebben een tijdelijke landelijke aanpak afgesproken voor natuurvriendelijk isoleren. Daarmee mogen particuliere woningeigenaren onder voorwaarden weer isoleren. Een onderdeel van de aanpak is dat gemeenten zorgen voor alternatieve verblijfplaatsen voor vleermuizen.
Lees meer over de aanpak.