Jaco Verburg is accountmanager overheid bij Stedin. Samen met de Zeeuwse overheden, maar ook met de woningcorporaties plant hij ondergrondse werkzaamheden in. De manier van werken is voor Stedin en de overheden in de afgelopen jaren enorm veranderd. Vooral ten goede, aldus Jaco.  

Je werkt nu zeven jaar voor Stedin. Wat heb jij zien veranderen?

“Voorheen werkten we heel reactief. Een gemeente informeerde ons over bijvoorbeeld het vervangen van rioleringen en werkzaamheden in een straat of buurt en wij planden dan ons werk, het vernieuwen van ondergrondse kabels, daarop in. Tegenwoordig geeft Stedin ook veel eigen werk in opdracht, we werken naast re-actief dus ook pro-actief: we delen ons werk in een softwaresysteem dat lijkt op Google Maps. Zo kunnen we zien wat de verschillende opgaven zijn voor een wijk of straat en hoe we die het best kunnen uitvoeren op de gewenste datum. Een verandering in werkwijze, maar ook een hele cultuuromslag.” 

Welke rol heeft de energietransitie in die omslag gehad?

“In eerste instantie zijn we hiermee begonnen zodat de straat niet drie keer opnieuw open hoefde in een paar jaar tijd. Maar door de energietransitie en de grotere vraag naar elektriciteit (netcongestie) is dat een snelkookpan geworden. Nu is het nog belangrijker om al vroeg te weten of de ontwikkelingen wel op elkaar aansluiten. Zodat wij gezamenlijk de wensdatum van de uitvoering van de verschillende werkzaamheden aan de uitvoering kunnen overdragen.” 

Wat houdt de buurtaanpak van Stedin in?

“De opgave van Stedin is groot: we moeten eigenlijk in elke buurt van Zeeland het elektriciteitsnet vernieuwen en toekomstbestendig maken. Door de buurtaanpak maken we inzichtelijk welke buurten de vernieuwing het hardste nodig hebben, omdat we anders op korte termijn geen stroom meer kunnen transporteren naar huishoudens. De wijkaanpak van gemeenten werkt eigenlijk precies zo. De gemeenten geven aan welke wijk gasloos moet worden en vervolgens kijken we in dat gebied wat de plannen zijn van de overige deelnemers en of er een STEDIN Buurtaanpak van gemaakt kan worden. De gemeente kan inspringen op de wijken waar wij de kabels hebben vervangen, door die huizenbezitters te stimuleren over te schakelen naar technische middelen, zoals een warmtepomp.” 

De opgave van Stedin is groot: we moeten eigenlijk in elke buurt van Zeeland het elektriciteitsnet vernieuwen en toekomstbestendig maken. Door de buurtaanpak maken we inzichtelijk welke buurten de vernieuwing het hardste nodig hebben, omdat we anders op korte termijn geen stroom meer kunnen transporteren naar huishoudens.

Dat klinkt wel simpel, eigenlijk.

“Dat is het in de basis ook. We zijn hier in Zeeland vijf jaar geleden mee gestart. Vanuit de rest van het land werd er toen een beetje lacherig om gedaan. Maar inmiddels hebben meer regio’s de aanpak overgenomen. De werkwijze is niet ingewikkeld, maar je moet een breed vizier hebben en buiten je eigen hokje kunnen denken. Dat is echt een verandering in bewustzijn, gedrag en mindset.” 

Wat merken Zeeuwen van al deze ontwikkelingen en deze samenwerking?

“Eigenlijk niet heel veel: de grond ging altijd al open voor vernieuwing van kabels en leidingen. We proberen het nu wel meer te clusteren en de gebieden zijn groter, dus de grond gaat één keer een wat langere tijd open. Wat Zeeuwen wel merken is dat er door de grotere vraag naar elektriciteit meer en grotere trafostations (elektriciteitskastjes) geplaatst worden. De ruimte is schaars, dus dat is soms wel zoeken naar een geschikte locatie, mensen zitten meestal niet te wachten op zo’n metalen kast in de voortuin. Dat doen we samen met de gemeente.” 

Wat is de grootste uitdaging op dit moment?

“Zonder twijfel het prioriteren. Binnen nu en twintig jaar moeten we het hele net geoptimaliseerd hebben. Dat is een enorme klus. Dus mijn boodschap is: laten we vooral samen al het werk in de ondergrond gaan prioriteren. Want niet alles kan wat we willen. Onze goede samenwerking heeft geleid tot veel meer inzicht in de workload en daaruit blijkt eigenlijk wel: er is onvoldoende capaciteit om alles te doen zoals we dat zouden willen. We moeten prioriteiten stellen: waar is het hard nodig en welk belang weegt daarin het meest mee. Als Stedin geven we aan welke wijken voor ons prioriteit hebben en dat kan heel anders bij de gemeenten liggen. Zo wegen we het maatschappelijk belang af. En dat is uiteindelijk waar dit allemaal om draait.” 

Meer lezen over de buurtaanpak?

Nieuwsoverzicht